PoppelePats Weblog

Zaterdagrecept: Het ultieme kersttoetje

Posted on: 23 december 2010

Elk jaar, als wij kerst vieren, dan eten wij dit dessert.
Een echte familietraditie, afkomstig uit Denemarken, waar waarschijnlijk nog altijd het halve land dit toetje op Kerstavond (Juleaften) eet: Ris à la Mande.
Behalve dat het erg lekker is (en erg machtig!), is het ook spannend!
Er zit namelijk 1 hele amandel in, en wie deze amandel heeft, kan een cadeautje verdienen.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 100 gr. dessertrijst
  • 0,5 l halfvolle melk
  • 100 ml water
  • 1 mespunt zout
  • 75 gr. suiker
  • 1 vanillestokje
  • 75 gr. gepelde, gehakte amandelen
  • 1 hele gepelde amandel
  • 350 ml ongeklopte slagroom
  • pot ontpitte kersen op sap
  • allesbinder of maizena

Bereiding:
Snijd het vanillestokje open.
Breng 100 ml water aan de kook en strooi hierin de rijst, kook het 1 minuut. Schenk er vervolgens de melk bij, met het opengesneden vanillestokje en kook het 30 minuten op laag vuur. Regelmatig roeren met een houten pollepel.
Verwijder nadien het vanillestokje.
Laat de rijstepap afkoelen.
Roer de gehakte amandelen door de rijstepap.
Klop de slagroom en roer het door de rijstepap, voeg naar smaak de suiker toe.
Voeg op het laatst de hele amandel toe. Goed (en voorzichtig) doorroeren, zodat niemand de hele amandel ziet.

Warm in een apart pannetje de kersen op sap op. Bindt het een beetje met allesbinder of maizena.
Serveer deze saus warm en/of koud bij de rijstepap.

Laat iedereen wat rijstepap opscheppen (niet roeren!), met een beetje warme of koude kersensaus.
Tegelijk gaan eten, en pas als de schaal leeg is, mag degene die de hele amandel heeft, deze laten zien. Deze winnaar krijgt een klein cadeautje (chocola, marsepein etc.).

Ris a la mande

Hopelijk heb ik dit jaar de amandel!

2 Reacties to "Zaterdagrecept: Het ultieme kersttoetje"

Ziet er lekker uit.Ga het zeker een keertje klaarmaken. Maar ik weet niet of de kids het zo lang geheim kunnen houden dat ze de hele amandel hebben.

We maken er echt een spel van, we doen allemaal of we de amandel hebben en in onze wang, hand etc, verstopt. Plus natuurlijk dat steeds weer iedereen roept: Jij hebt hem.
Maar pas als de hele schaal leeg is, mogen we zeggen wie de amandel heeft.

En natuurlijk hopen dat iemand niet per ongeluk de amandel doorbijt!
En soms markeren we de amandel om fraude te voorkomen, hihi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

PoppelePats Kinderfeestjes

Bijna zomer

Website PoppelePats Kinderfeestjes

Onderwerpen

@PoppelePats Kinderfeestjes op Twitter

@HeidiBlankenb

Type hier je e-mailadres

%d bloggers op de volgende wijze: