PoppelePats Weblog

New York: Dag 3

Posted on: 28 april 2012

Weer opgestart met een Starbucks koffie, liepen we naar het Station:

Grand Central Terminal
42nd St., Park av.
Beter bekend als Grand Central Station of Grand Central, is het hoofdtreinstation van New York City. Het station telt maar liefst 44 perrons en 67 sporen (!!). Het gebouw is onder andere bekend van vele films (I Am Legend, Men In Black 1 en 2, Unbreakable, et cetera) en mede hierdoor is het zeker de moeite waard om een kijkje te gaan nemen in dit immense gebouw. Per dag komen zo’n 750000 bezoekers en reizigers in/door het station, sommige voor het vervoer, andere voor een van de vele restaurantjes en bars.
Voor velen is de klok welke exact centraal in de grote hal staat het hoogtepunt, terwijl het gebouw zó veel meer te bieden heeft. Vergeet vooral niet om ook het gebouw aan de buitenkant te bekijken, het is in schitterende staat gehouden en voor een beetje liefhebber de moeite waard om elke kant te bekijken.

Grand Central Terminal

Nu uit de film Madagascar: zoek de verschillen!

Nu uit de film Madagascar: zoek de verschillen!

Het is ons niet opgevallen dat het 1 van de drukste stations ter wereld zou zijn, maar het is zeker wel een mooi gebouw.
Wij hadden echter andere plannen, ons begeven in de metro, de New York Subway, op weg naar Brooklyn.

 

Subway
De wijken zijn per metro (je kunt een metropas voor één of meerdere dagen kopen) of lopend te bereiken. ’s avonds is vervoer per taxi aan te raden. Je kunt de metro dan beter mijden.
Als je 1 rit koopt kost dit $2,50.
Als je een Metro-card neemt met een tegoed (hoeveel maakt niet uit) betaal je $2,25 per rit. Als je $10 of meer upload op deze card ontvang je 7% extra. Bij $10 ontvang je dus $10,70 reis tegoed. Je kunt deze kaart ook voor meerdere personen gebruiken, iets wat in Nederland niet kan met de OV chipkaart. De Metro-card kun je krijgen in elke automaat of ticketbooth in elk station.
Ook kun je de Unlimited Ride Metro-card voor $29 kopen (per persoon), op zich is dit erg makkelijk zeker als je de metro echt veel gebruikt.
Als je 5/6 dagen in New York bent zou je gemiddeld 3 keer per dag de metro moeten gebruiken. Vaak lukt dat wel, maar soms wil je ook wel eens een taxi nemen of is lopen leuker omdat je meer ziet.
Neem 1 Metro-card met meerdere personen, zet er 20 dollar op en vul hem bij als het nodig is. Meer vrijheid en vaak goedkoper.
Voor meer info, kijk op http://reizen-en-recreatie.infonu.nl/steden/58969-metrocard-kaartje-van-de-metro-subway-en-bus-van-new-york.html#2
Overzichtskaartje metro: http://www.mta.info/nyct/maps/submap.htm

Subway New York

Via een automaat (niet bij alle automaten kan dit) hebben we een Metrocard aangeschaft.
De route had ik van te voren al bekeken: lijn 4 of 5, en dan overstappen op de blauwe lijn A of C, naar High Street, Brooklyn.
En zo gingen we, en eigenlijk net als andere metro’s, het was wel (zoals overal in New York) netjes en schoon!

 

Brooklyn
Een van de eerste beschermde historische stadswijken van het land, vol romantische, fluisterstille straten en majestueuze huizen uit het midden van de negentiende eeuw. Kijk uit over Lower Manhattan vanaf de ‘Promenade’ of wandel langs het water in het pas aangelegde Brooklyn Bridge Park. Tip: dwaal af en toe, in de zijstraten vind je de mooiste onverwachte plekken.  Langs de zuidgrens van deze buurt loopt Atlantic Avenue, waar recent talloze stijlvolle winkels en restaurants hun deuren hebben geopend.
– Brooklyn Heights Promenade
Mooi zonsondergang
– Go walk to the Williamsburg water front park and you will get a view of the city .
Loop vóór je de brug op gaat naar beneden op Washington street. Slechts een paar stappen en je hebt een schitterend uitzicht op de Manhattan Bridge. Daarna loop je verder naar het water, waar je een schitterend park vindt met uitzicht op Manhattan. Persoonlijk vind ik dit de mooiste plek van de stad.
Kun je heerlijk zitten!
Subway:
2, 3  naar Clark St.
2, 3, 4, 5, M, R naar Court St.-Borough Hall
A, C naar High St.

En eigenlijk onbedoeld, dwaalden wij ook af en kwamen terecht in het parkje met de overdekte carroussel, en hebben we heerlijk op een bankje gezeten, met zicht op Manhattan, golfjes op de kust slaand, het rook zelfs naar zee, en genietend van de zon … (zeker een hoogtepunt!)
Aan de ene kant de Manhattan Bridge, aan de andere kant de Brooklyn Bridge

Brooklyn met zicht op Manhattan

 

Brooklyn Bridge
De beste manier om de Brooklyn Bridge te bezichtigen is lopend. Je kunt het beste van Brooklyn naar Manhattan lopen over de brug vanwege het uitzicht op de skyline van Manhattan. Bijkomend voordeel is
dat de brug deze richting op iets naar beneden loopt.
Neem de metro A naar High st en volg de bordjes “Brooklyn Bridge”. De ingang zit op Washington street.

Even zoeken, maar uiteindelijk de voetgangers- en fietseringang gevonden en op weg naar Manhattan.
We hadden prachtig weer en een fantastisch uitzicht op Manhattan, waar we op af liepen.

Brooklyn Bridge

Aan onze kant was het vrij rustig, onze kant op, richting Brooklyn werd steeds drukker, terwijl de kant die wij opliepen toch echt mooier was. Onderweg kom je ook allerlei mensen tegen, veel toeristen, fietsers (pas op dat je niet op de fietsbaan staat!), en net zoals overal in New York, veel Joden.

Brooklyn Bridge

We hadden bedacht dat we vanaf de brug via Pier 17 naar het Battery Park zouden lopen.

 

Pier 17
The Seaport and Pier 17
have a rich and diverse history as profound to New York City as Wall Street, Central Park or Times Square. This cultural marketplace along the dynamic Lower Manhattan waterfront is a gateway to the harbor. The neighborhood offers attractions, shops and restaurants for every taste. Diverse year-round events are easily accessible by subway, car, ferry or bus. Concerts, street performers, boating, bike rentals, a farmers market, summer beach and winter celebrations abound.

Maar aangezien we pas verder de brug af konden, vlakbij de City Hall (stadhuis), besloten we om toch maar de metro te pakken naar Battery Park en daar de gratis (niet alleen voor nederlanders :)) ferry naar Staten Island te nemen, langs het Vrijheidsbeeld.

 

Ferry Staten Island
My Tip for the Staten Island Ferry: For the best views of the Statue of Liberty, as soon as you enter the ferry, stay put. Don’t walk up the higher levels or deep into the boat. Stay at the boat’s enterence. Everyone will pass you by to the higher levels and deep into the boat. You’ll be left standing alone with great views! Once on Staten Island, we stopped by the September 11th Memorial, had a picnic and threw rocks in the water. Then took the boat back. Simple beautiful hot day.
Whitehall terminal
Metro 1 naar South Ferry, 4, 5 naar bowling green
Heen- en terugreis duurt 1 uur
Op het moment dat wij aansloten was de wachttijd nog ongeveer een kwartier …
In de Terminal heb je ook schone toiletten en kun je ook wat te drinken en te eten kopen.
Grappig detail, zelfs de roltrappen werden continue gepoetst.
Vanaf de Staten Island Ferry (veerboot) heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan en ook het Vrijheidsbeeld is goed te zien. De overtocht is gratis en daardoor al jarenlang een onmisbaar onderdeel van een bezoek aan New York.
Om de ferry te nemen, neem je de 1 train (metrolijn 1) naar station South Ferry.
Bij het instappen loop je NIET naar voren maar blijf je juist op het achterdek. Je kunt ook naar boven. Dit doet je door de eerste trap te nemen die je ziet (links). Boven aangekomen loop je naar achter. Als de deur van het achterdek dicht lijkt, probeer hem dan te openen. Je zult een schitterend uitzicht hebben op Manhattan en het Vrijheidsbeeld. Op de terugweg is de deur (dan op het voordek) in de winter vaak gesloten, omdat het te koud is. Je hebt dus maar één kans; de heenreis!
Gewoon blijven staan, zodra je aan bord bent op het achterdek, tussen de touwen en de deuren in.

Skyline Manhatten vanaf de Staten Island Ferry

Braaf alle tips gelezen, we konden alleen niet zo snel de deur naar die trap vinden, dus zijn we beneden blijven staan. Er waren ook nog wat anderen die deze tip hadden gelezen, maar de meeste mensen liepen braaf door.
Zodra de Ferry voer, hadden we een prachtig uitzicht, weer op de skyline, maar later ook op het Vrijheidsbeeld. Je komt er niet heel dicht langs, maar dicht genoeg om het idee te hebben dat je het gezien hebt!

Vrijheidsbeeld

Terug van de overtocht, wilden we naar Ground Zero, onderweg zagen we behalve de wolkenkrabbers, ook wat oudere en kleinere panden, is toch ook wel leuk!

 

Wall Street
Straat in Lower Manhattan. In een pand aan de straat werd in 1871 het hoofdkantoor van de beurs van New York gevestigd. Vandaag de dag staat Wall Street synoniem voor het financiële district van New York. Eén van de verhalen over Wall Street is dat deze is genoemd naar de wal die de Nederlandse gouverneur Peter Stuyvesant in 1656 liet bouwen. Op deze manier wilde hij de Engelsen, die op de loer lagen, buiten de deur houden. New York heette toen nog Nieuw Amsterdam.

Onderweg kwamen we langs Wall Street, dus toch een kijkje nemen.
De meeste belangstelling van iedereen ging uit naar de mensen van de “Occupy”, maar het was toch wel leuk om het beroemde  NYSE (New York Stock Exchange) te zien.

Wall Street Occupy NYSE
En dan langs de mooie Trinity Church (74 Trinity place, Broadway
Oudste kerkgenootschap), naar Ground Zero, de plek waar tot 9/11 de Twin Towers stonden.

 

Ground Zero
Church street, tussen Liberty en Vesey Street
9/11 memorial
It’s free to see the memorial, but you have to reserve a ticket first (internet).
9/11 Memorial, het monument op Ground Zero voor de slachtoffers van de aanslagen op het World Trade Center in 2001 is sinds 11 september 2011 geopend voor het publiek. Online kaartjes reserveren om een bezoek te brengen aan het 9/11 Memorial is essentieel. Je moet aangeven op welke dag en om hoe laat je komt.
Op de dag zelf dien je minimaal 15 minuten voor tijd bij het monument te zijn anders kunnen je plaatsen alsnog verloren gaan. Je ontvangt de tickets per email, die je thuis kunt uitprinten. Als je kaarten bestelt zorg er dan voor dat je naam goed op het ticket staat, dit (kan) wordt gecontroleerd. Iedereen in je groep moet een ticket hebben, ook baby’s.
Tip: de Burger King op de hoek bij Ground Zero was het hoofdkantoor van de politie vlak na de aanslagen. Vanaf hier heb je (op de 2e etage) overzicht over het hele terrein.
of vanaf MilleniumHilton Hotel
Firestation no 10
Gedenkwand slachtoffers

Wij wilden niet speciaal naar het Memorial, en hebben een beetje rondom het terrein gelopen. Waarschijnlijk hebben we de verkeerde Burger King bezocht, we hadden vanaf daar geen uitzicht!
Het meeste indruk maakte de gedenkplaten bij de brandweerkazerne. Ook zijn op elke brandweerwagen fotootjes te zien van gesneuvelde brandweermannen, niet alleen van 9/11 trouwens.
Het is een aparte plaats, de beelden kun je nog zo goed voor de geest halen, en dan is er nu één en al bedrijvigheid, ze zijn druk bezig met het nieuwe World Trade Center, wat nog hoger wordt.
Heel bijzonder om te zien hoe ze dit bouwen!

Gedenkplaat brandweer Ground Zero
Toch wel enigszins moe te worden, toch een poging gedaan om te kijken of ze Uggs hadden bij:
(we waren er nu toch dichtbij)

 

Century 21
22 Cortlandt street
Koopjes designerkleding
Century 21 is een aanrader als u opzoek bent naar sterk afgeprijsde merkkleding, deze winkel vindt u vlak naast Ground Zero.
Sinds mid 2011 is er een nieuwe Century 21 geopend op Broadway hoek 65ste straat. Deze vestiging is een stuk rustiger omdat toeristen allemaal naar de downtown winkel gaan.

Wij vonden het erg tegen vallen, maar misschien speelde de vermoeidheid ook een rol. Dus ondanks de leuke tasjes, niets gekocht.
Ondertussen toch moe, een poging om een Yellow Cab, taxi aan te houden.

 

Yellow Cab tips
“I’m finding that most tourists, and even some locals don’t know how to properly hail a cab. Although I do gain a great deal of pleasure when I am able to magically procure a cab at my side while tourists and newbies gasp and wonder HOW I did it, I also feel bad for them. Why? Because they, like me, will have to learn from experience. You, on the other hand, have my three handy tips for hailing a cab to refer to when you visit or move to the city:
1.  Stand IN the street  (step off the curb so cabbies can see you.  If there are cars parked on the street, step up so that you’re in line with them, giving yourself a better chance to be seen.)
2.  Stick your arm out, and keep it out  (You don’t have to wave it, just stick it out. Cabbies will find you this way. It’s the universal sign for “I NEED A CAB!”  Even if there are no cabs around, keep your arm out and a cab will eventually see you and come straight for you)
3. Know what to look for- The trick is to look at the sign on top of the cab (often hard to see midday when the light is harsh):

  • Number lights on: cab is available for hire
  • Number lights off: cab is not available for hire
  • “OFF DUTY” signs illuminated: cab is off duty. When a cab is off duty, the number lights can be either on or off, but look for the OFF DUTY lights to be illuminated. That being said, a cabbie may stop for you, and if you are on their way home/to the garage, they might agree to give you a ride. However, they are not obligated to do so 🙂

Easy, right? Zie voor nog meer tips: http://kensingtonblue.blogspot.com/2011/08/how-to-hail-cab-in-new-york-city.html

Een Yellow Cab aanhouden

Dus als Carrie (uit Sex and the City), maar zonder shoppingtasjes, hebben we een taxi aangehouden die ons snel én langs het gebouw van de Verenigde Naties weer naar ons hotel bracht.
Heerlijk, even met de benen omhoog, even relaxen, het is tenslotte vakantie!

Daarna, tegen 17.00 uur op zoek naar een Ugg winkel, we hadden beloofd een aantal paren proberen mee te nemen.

Ugg store New York


Uggs
Uggs zijn 80-150 euro goedkoper dan in Nederland of België. Er zijn twee winkels aan te raden om uw Uggs te kopen…Dat zijn de Uggs flagship store in de Upper West Side en de Concept store in SoHo. De concept store is maar een kleine winkel, maar ze hebben wel veel van alle soorten en maten. U vindt unieke Uggs die nergens anders te koop zijn. De flagship store is een stuk groter en heeft erg veel. Deze is gelegen in de Upper West Side nabij Central park. De prijzen zijn redelijk gelijk met de andere schoenenwinkels.

Concept store:
79 Mercer street (Broome en Spring street) SoHo
Flagship store
160 Columbus Avenue (tussen de 67 en 68ste straat) West Side ( westen van Central park)
Andere Uggswinkel
600 Madison Avenue (vlakbij 5th av), 58th Street

Omdat de laatste winkel niet zo heel ver van ons vandaan was, maar 9 blokken ver, zijn we onze boodschappen wezen doen.
De winkel is niet zo heel groot, en er waren opvallend veel Nederlanders, weinig andere shoppers.
Ook op straat zie je weinig mensen met Uggs, maar het was tenslotte ook 20C.
Nog een tip, de Classic Short kost hier $150, maar over alles (kleding en schoenen) duurder dan $110 komt nog 8,875% btw bij! Kleding en schoenen onder de $110 zijn belastingvrij.
Helaas hadden ze niet alle gewenste artikelen op voorraad, maar toch met gevulde tassen, konden we weer terug.
De tassen afgeleverd bij het hotel, nu met de metro naar de Empire State Building.

 

Empire State Building
350 5th av, tussen 33rd en 34th St.
$23
Bij regen ruimte!
Kun je van te voren boeken, hoef je niet overal te wachten …
Sinds de aanslagen van 11 september moet je er als bezoeker op rekeningen dat er strenge veiligheidscontroles zijn. Je kunt op het informatiebord zien hoe ver het zicht op die dag is en dan kun je beslissen om naar boven te gaan of toch maar beneden te blijven. Bij weinig zicht heeft het immers geen zin om helemaal naar boven te  gaan. Het gebouw wordt continue anders verlicht waardoor het er altijd weer anders uitziet van binnen. Het is mogelijk om de New York Skyride te zien, een soort virtuele achtbaan door New York. Koop je ticket liefst voor je gaat, dat scheelt soms veel wachttijd. Je kunt de tickets uitprinten en meenemen op welke dag je maar wil.
Tip van website New York.nl: De skyride vind ik persoonlijk een ‘rip off’ en ik zou mijn geld er niet aan besteden. Als je voor het eerst in New York bent zou ik echt aanraden de Empire State Building te bezoeken. Persoonlijk vind ik Top of the Rock mooier maar deze kunt u natuurlijk ook bezoeken. Mocht je er 1 in de avond willen doen en de ander overdag, kies dan voor Top of the Rock overdag en Empire State Building als het donker is. Koop ze voor je gaat dat scheelt veel tijd en het is nog voordeliger ook.

Her begon al te schemeren toen wij er aan kwamen, en dat was maar goed ook. Als ik aan de Empire State Building denk, dan denk ik vooral aan Sleepless in Seatle, waar Meg Ryan uiteindelijk Tom Hanks ontmoet, één van de meest romantische films aller tijden. Heb je de film nog niet gezien, bekijk dan onderstaand filmpje niet!

 

 

We hadden van te voren geen kaartjes gekocht, ook geen New York Pass of New York City Pass, aangezien wat wij wilde bezoeken, we het er niet uit zouden halen. Beneden, aan de voet van het gebouw, komen de kaartjesverkopers al naar je toe, voor wat dollars meer, beloven ze je dat je maar een half uur moet wachten ipv de 1,5 uur.
Maar aangezien het niet erg druk leek en wij alleen naar de 86e verdieping wilde gaan, namen we de gok en hebben we de kaartjes pas (na een rij waar iedereen in moest staan!) in het gebouw gekocht. Wat rijen en beveiligingscontroles later kwamen eindelijk op de 86e verdieping.
Met een kaartje was het waarschijnlijk 10 minuten sneller geweest.


Het was aanzienlijk drukker dan in de film, maar het uitzicht was fantastisch, overal lichtjes, waar je ook keek. En toch herken je al snel in het donker en met die (soms van kleur veranderende) lichtjes alles vrij snel. Brooklyn Bridge, Rockefeller, Chrysler Building (felle gebouw op de foto), nieuwe World Trade Center enz. En beneden zie je de yellow cabs als een lange gele sliert zich voortbewegen door Manhattan. Ook Times Square was goed te zien met de felle neon reclames.

Langzaam aan zijn we helemaal rond gelopen en hebben gekeken en natuurlijk foto’s gemaakt.
Daarna naar beneden, daar moest je ook behoorlijk lang wachten, of je een speciaal kaartje had of niet, dat maakte niet uit. Het eerste stukje, 9 verdiepingen, zijn we lopend gegaan, daarna met de lift verder.

Buiten gekomen wilde we maar 1 ding, zitten, en als het kon wat drinken en eten.
Gelukkig was daar rekening mee gehouden 🙂 en konden we meteen terecht in de Heartland Brewey waar we heerlijk hebben gegeten én gezeten. Ook lekkere salades trouwens!

Daarna met de Yellow Cab, naar het hotel, en benen omhoog en slapen!

2 Reacties to "New York: Dag 3"

heel leuk om te lezen! Zal Anjo en richard ook tippen om te lezen zij gaan deze zomer! Wij eerst naar parijs en wie weet ooit ook naar new york.!

Heel veel plezier in Parijs, ook altijd leuk!

Ik ben een paar jaar geleden met Renée geweest, haar hoogtepunten:
– lekker in een Hop on Hop off bus gezeten (de gele) en alles op je gemak bekijken: opvallend: er zijn heel veel Mac’s in Parijs
– uitgerust in het beeldenparkje bij het Louvre en daar vandaan, via de Jardin des Tuileries, naar de Champs Elysees gelopen. Onderweg gestopt bij een grote vijver waar je bootjes kunt laten varen
– lekker gelegen in het gras bij de Eijffeltoren en gekke mensen gespot, gefotografeerd en verhalen omheen verzonnen, zo hebben we Japanse bruidjes gezien en een man met zwembandjes en een zwembroek op de fiets 🙂
– en op de Champs Elysees een bezoek aan de Disney Winkel, mooi, en heerlijke koffie bij Starbucks, Goedkoopste terras op de Champs Elysees: Mac Donalds …
– op de trappen van de Sacre Cour kijken naar muzikanten en artiesten
– beneden, aan de voet van de Sacre Cour, in de draaimolen

Plaats een reactie

PoppelePats Kinderfeestjes

Bijna zomer

Website PoppelePats Kinderfeestjes

Onderwerpen

Type hier je e-mailadres